Fan-coil rendszer

Alapvetően a fan-coil a legegyszerűbb hűtő és fűtő rendszer. A levegője temperált, szűrt és zajtalanság jellemzi a működését. Egy-két kiegészítővel frisslevegős ellátásra is alkalmas.

A fan-coilok alacsony költségüknek és szuper kedvező tulajdonságainak köszönhetően egyre elterjedtebb berendezéssé válnak irodaházakban, bankokban vagy másfajta igényes épületekben. Napjainkban – a pozitív tapasztalatok miatt – sokkal jobban kezdenek elterjedni a magánszektorokban is és a családi házakban is egyre gyakrabban alkalmazzák.  A fan-coil berendezéseket a magasabb komfort igények kielégítésére tervezték, és a piac visszajelzései szerint egyre több ember választja a színvonalasabb követelményeket az életkörülményeikkel szemben.

Olyan épületekben ahol nem csak a fűtést kell megoldanunk, hanem jobb esetben a hűtést is, érdemes elgondolkoznunk, hogy milyen berendezéseket válasszunk erre a célra. Manapság már rengeteg lehetőség közül tudunk választani, ilyenkor figyelembe kell venni e helyi adottságokat, hogy kell-e friss levegőt bejuttatni a térbe, és hogy mennyi pénzt szánunk ezekre a fejlesztésekre. Legtöbb esetben meg kell oldani a helységek fűtését és hűtését is, ilyenkor megéri a fan-coil rendszerek alkalmazása. Ha egyes helységekben nem jár a friss levegő, az ezekkel a berendezésekkel is tökéletesen képesek vagyunk orvosolni a helyzetet. Legyen szó akár állmennyezeti vagy parapetes kivitelezésű készülékekről, a friss levegő beszívására is képesek vagyunk a megfelelő kiegészítők segítségével.

Na de mi a fan-coil?

Az angol „fan coil” elnevezés – ventillátor (fan) hőcserélőt, kalorifert (coil) jelent – szó szerinti fordításban. Szakmai körökben ez az ismertebb és elterjedtebb megnevezése, de hűtő konvektornak, ventilátoros-konvektornak is szokták becézni. A helység levegőjét az egy lamellás hőcserélő felületen, egy ventilátor segítségével áramoltatjuk. A hőleadó felület egy hagyományos radiátorhoz képest többszörösére növekszik, a hőcserélő csövekre erősített apró bordák miatt. A berendezés hűtésre is alkalmas a nagy hőcserélő felület és ventilátoros keringetésnek köszönhetően, amennyiben hideg vizet keringetünk rajta keresztül. A hagyományos radiátorok több okból sem alkalmasak a hűtésre.  Két okból sem. Először azért, mert a hideg felületen keletkező kondenzáció, ami a radiátoroknál szabadon a padlóra csöpögne, másodszor pedig azért, mert a hűtéshez elégtelen méretű a hőcserélő felület.

Négycsöves és kétcsöves fan-coil

A kétcsöves fan-coilban a hűtővíz ugyanabban a csőpárban kering, mint a fűtővíz, így a hűtési és fűtési üzemmódot szezonálisan kell a hőközpontban kiválasztani. A fentiekből az következik, hogy a berendezésen, csak két csonk van és egy hőcserélő, amely felváltva meleg víz (télen), hideg víz (nyáron) kering.

Ám a négycsöves berendezéseknél azonban külön rendszert kell kiépíteni nyári és téli üzemnek. A hűtővíznek és fűtővíznek külön csőpáron kell. hogy keringjen. Így ennek a változatnak négy vízoldali csonkja és két egymástól független hőcserélője van.

A négycsöves berendezések előnye, hogy a készülék automatikusan hűt vagy fűt, az igényeknek megfelelően, szinte egyidőben. Nem kell emberi beavatkozás az átálláshoz, és központi átkapcsoláshoz sincs szükségünk a folyadékhűtő és kazán között. Így tökéletesen megoldható átmeneti időben (például márciusban és októberben), hogy a déli fekvésű helységben fűtenek, az északiban pedig fűtenek, ugyanabban az időpontban. A négycsövesnek második előnye, hogy a hűtési hőcserélő kisebb felületű, így a fűtési teljesítmény összhangban van a hűtési teljesítménnyel, tehát nincs az a veszély, hogy a fűtési teljesítmény – teljesen szükségtelenül – jóval nagyobb, mint a helység által igényelt. Így ezeknél a berendezéseknél szükséges a vizsgálat és a méretezés téli esetre is.

A fan-coil energiatakarékossága

A legtöbb megtakarításunk úgy jön létre, hogy fűtésnél elég a 40 C-os vízhőmérséklet a melegítéshez, ez a hőmérséklet azonban egy átlagos radiátornál eléri a 75-90 C-ot is. Az alacsony vízhőmérsékletek miatt, kiválóan társíthatók a fan-coil berendezések a kondenzációs kazánokkal, napkollektorokkal, hőszivattyúkkal, geotermikus rendszerekkel, ami további energiatakarékosságot tesz lehetővé.

Fan coil karbantartása

Legtöbb esetben a fagyvédelemről kell gondoskodnunk, ugyanis a rendszert ellátó folyadékhűtő kint van a szabadban.  Ezt a védelmet biztosíthatjuk leürítéssel, ami azonban nem igazán biztonságos, és áthat a berendezésnek is. Legjobb megoldásunk a fagyálló használata, ilyen esetben töltsük fel például glikollal. A többi klíma berendezésekhez hasonlóan ezek is igénylik a tisztítást. Így megelőzhetjük a gombák, vírusok, betegséget és baktériumok elterjedését.

Szabályozás

Mindegy, hogy beépített vagy fali szabályzót használunk, mind a kettő készülék rendkívül intelligens. A mikroprocesszoros vezérlések automatikusan kiválasztják a megfelelő ventilátor-fordulatszámot, hogy a leggyorsabban elérhető legyen a beállított hőmérséklet. A szabályozó automatikusan kiválasztja a téli vagy nyári állapotot. Bármiféle rendellenesség leállítja a fan-coil készüléket, és újra indítja azt, hogyha az üzemi körülmények helyre álltak. Ezek a berendezések akár központi részből is vezérelhetőek.