Fűtés Polar klímával

 

Biztosan mindenki gondolkozott már azon, hogy hogyan lehetne a rezsiköltséget csökkenteni.
Amikor valaki azt hallja, hogy az elterjedt gáz üzemű fűtés helyett elektromos árammal, klímával fűtsön, akkor mindenki megrémül, hiszen az emberek úgy gondolkodnak, hogy árammal fűteni kész anyagi csőd. Nos, lehet, hogy régen az volt, de hála a modern hőcserélő inverteres klímáknak (melyekre állami támogatást is lehet igényelni, de erről később) az elektromos áram fogyasztás egészen elenyésző ahhoz képest, hogy mennyi fűtési energiát tudunk igénybe venni.

 

Inverteres, fűtésre optimalizált klíma

 

A POLAR inverteres fűtőképes klíma berendezések olyan technológiát alkalmaznak, mely az energiafelhasználáshoz képest sokkal nagyobb hatásfokkal rendelkeznek, mint bármely más gázüzemű fűtés.
Az G10 inverter technológiának köszönhetően egy átlagos 5kW teljesítményű (SIEH0050SDX SO1H0050SDX)

klíma üzem közben körülbelül 1-1,5kW elektromos áramot fogyaszt, de cserébe négy,-ötszörös fűtési energiát biztosít.
Ezek a berendezések nem csak halkabbak, de komfortosabbak elődeiknél, hiszen csordultig vannak kényelmi funkciókkal, mint az automata üzemmód, a wifi vezérlés, vagy éppen az automata leolvasztás.
Az automata leolvasztás egy elengedhetetlen funkció a fűtőképes klímák tekintetében, hiszen hőcserélés közben kondenzvíz keletkezik, amely a nagy hidegben ráfagyhat a kültéri egység lamelláira, ezzel rontva annak hatásfokát, valamint a túlzott jéglerakódás akár tönkre is teheti a berendezést. Az automata leolvasztási funkció ezt kerüli el úgy, hogy mikor észleli az eszköz a fagyást, elindul egy automatikus leolvasztás, felmelegíti a kültéri egységet, ezzel leolvasztva a jéglerakódást. A folyamat közben a POLAR beltéri egység működése szünetel, ezzel is elkerülve, hogy hideg levegő áramoljon lakásunkba. A leolvasztás pár percet vesz igénybe, és utána a készülék automatikusan újraindul, folytatva lakásunk fűtését azon a hófokon, amit már előzőleg beállítottunk.

Fűtési rendszer modernizálása, kiépítése

 

Ha éppen házat épít, felújít, vagy akár csak korszerűsíteni szeretné annak fűtési rendszerét, akkor kiváló választás lehet a fűtésre optimalizált klíma. Nem csak az előbb felsoroltak miatt, hanem a kezdő költségek miatt is.
Egy központi fűtés kiépíttetése nem csak hatalmas feladat, de annál nagyobb költség is. Nem elég megvenni a kazánt, a radiátorokat és a szerelési alapanyagokat, hanem a beszerelési munkadíjjal és a beüzemeléssel is számolni kell, nem beszélve a kémény kiépíttetéséről vagy, ha már van, akkor annak korszerűsítéséről, majd engedélyeztetéséről.
Ezzel szemben egy átlag 30-35m²-es társasházi, vagy panel lakás fűtését egy 3,5kW-os POLAR mono-split klímával tökéletesen meg lehet oldani, vagy, ha nagyobb, körülbelül 40-55m²-es lakás, vagy helyiség hűtését, illetve fűtését szeretnénk, akkor egy 5kW-os mono-split berendezés elegendő lesz. Ezek kiépítésének a költsége 240.000-340.000Ft között mozog. (teljesítménytől és szerelési távolságtól függően lehet több is). Tehát a klíma egy olcsóbb kezdőköltségű és üzemeltetésű alternatíva, amely ráadásul sokkal magasabb hatásfokkal is működik.

 

A legnagyobb előny

 

Ha már felsoroltuk, hogy miben jobb a Polar klíma, mint a hagyományos fűtési rendszerek, akkor érdemes megemlíteni talán legjobb tulajdonságot a gáz üzemű fűtési rendszerekkel szemben. A hűtés.
Igen nyilvánvaló dolog, hogy a klímák hűteni is tudnak, hiszen ezen technológia kezdeti stádiumában csak erre voltak képesek. De mint ahogy az inverteres működés csökkenti a fűtéskor felhasznált energiát, úgy ugyan ezt szolgálja hűtési üzemmódban is.

 

Állami támogatás, H-tarifa

 

A H-tarifás áram csak a fűtési időszakban vehető igénybe, október 15-től a következő év április 15-ig . A támogatás olyan berendezésekre igényelhető melyek megújuló energiaforrással képesek fűteni. Szerencsékre a modern inverteres klíma berendezések így működnek, így igényelhető a H-tarifa. Először ellenőrizni kell a kritériumokat, majd az áramszolgáltatónktól kell kérni űrlapokon keresztül a kiépítését ennek a külön mérőórának. Nyáron normál áron, télen H tarifás áron fog működni a berendezés (ennek a díja megegyezik a köznyelvben éjszakai áramnak hívott áramtarifával). Ez a kedvezmény az egész ország területén igényelhető.